Nirvana

Seattle: de hoofdstad van de grunge

Nirvana heeft muziekgeschiedenis geschreven als pionier van de grunge. Niet verwonderlijk, aangezien Nirvana één van de meest invloedrijke bands is uit de jaren negentig. De band is mede-oprichter van de grunge, een muziekstijl die zijn wortels heeft in Seattle, en is samen met andere bands - zoals Alice in Chains en Soundgarden - de bekendste vertegenwoordiger van het genre. De mix van punkrock en heavy metal klinkt overtuigend en forceert de luisteraar te rocken. Nirvana was het gezicht van een hele gemeenschap, vandaar dat de tragische dood van zanger en bandleider Kurt Cobain zo schokkend was voor de liefhebbers. De grunge werd samen met Cobain begraven, of beter gezegd, vermengde zich met bestaande genres. Zelfs jaren na de scheiding van Nirvana, beroert de muziek van de band nog steeds de harten van de luisteraars. Albums zoals "Nevermind", "Bleach" en "In Utero" zijn tijdloos en nog altijd fascinerend. De nummers van Nirvana zijn nog steeds actueel en van belang, zoals de luisteraar al snel zal leren tijdens het luisteren naar liedjes zoals "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are", "Heart Shaped Box", "In Bloom", "Lithium" of "Polly". Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl zijn echte muzieklegendes.

Nirvana werd vaak verkeerd begrepen door de critici, stond onder veel druk en werd in korte tijd uitzonderlijk succesvol. De band gaf album na album uit met muziek die de toen reeds bestaande metalbands uitdaagde zich te vernieuwen en opnieuw uit te vinden. Nirvana blijft voortbestaan, niet alleen middels T-shirts, posters en andere merchandise, maar ook met de werkelijke albums. Als je meer wil weten over de geschiedenis en het verhaal van Nirvana en Kurt Cobain, lees dan het boek "Come As You Are: The Story of Nirvana" door Michael Azerrad.

De sporen van Nirvana zijn nog duidelijk zichtbaar. Dave Grohl, de voormalige drummer van Nirvana, is inmiddels erg succesvol geworden met de Foo Fighters en wordt gezien als één van de grootste rockers van tegenwoordig. De muziek van Nirvana is ook onder de jongere generaties bekend. Bezoek de EMP Nirvana Online Shop en reis terug in de tijd met T-shirts, tops, truien, posters, plectrums, sleutelhangers, mokken, speldbuttons, andere merchandise en natuurlijk alle albums van Nirvana. R.I.P. Kurt!

Lees verder
Pagina 1 van 1